Google+ To Φανάρι : ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ EMF ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ;

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ EMF ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ;

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελείται από κύματα ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου, τα οποία διαδίδονται (ακτινοβολούνται) στον ελεύθερο χώρο. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εμφανίζονται με πολλές διαφορετικές μορφές όπως, τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα, το ορατό φως. Επίσης οι ακτίνες X αποτελούν μορφές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Όλα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός. Τα κύρια χαρακτηριστικά των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων είναι:

1. το μήκος κύματος, δηλαδή η απόσταση που καλύπτεται από ένα κύκλο κύματος.
2. η συχνότητα, δηλαδή ο αριθμός των κύκλων του κύματος που διέρχονται από ένα συγκεκριμένο σημείο κατά τη διάρκεια ενός δευτερολέπτου.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα μη ιονίζοντα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την ιονίζουσα ακτινοβολία; Το μήκος κύματος και η συχνότητα προσδιορίζουν ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων:
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μεταφέρονται από σωματίδια που λέγονται κβάντα. Τα κβάντα κυμάτων υψηλότερης συχνότητας (μικρότερο μήκος κύματος) μεταφέρουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι τα πεδία με χαμηλότερη συχνότητα (μεγαλύτερο μήκος κύματος). Ορισμένα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας ανά κβάντο, αρκετή ώστε να μπορούν να διασπάσουν τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των μορίων.
Στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, οι ακτίνες γάμμα οι οποίες εκπέμπονται από τα ραδιενεργά υλικά, την κοσμική ακτινοβολία και τις ακτίνες-X, διαθέτουν αυτήν την ιδιότητα και αποκαλούνται «ιονίζουσα ακτινοβολία». Τα πεδία των οποίων τα κβάντα δεν επαρκούν ώστε να διασπάσουν τους μοριακούς δεσμούς αποκαλούνται «μη ιονίζουσα ακτινοβολία».
Οι τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που αποτελούν μεγάλο κομμάτι του σύγχρονου, βιομηχανοποιημένου τρόπου ζωής –ηλεκτρισμός, μικροκύματα και πεδία ραδιοσυχνοτήτων– ανήκουν στο άκρο εκείνο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που χαρακτηρίζεται από σχετικά μεγάλα μήκη κύματος και χαμηλές συχνότητες και τα κβάντα τους δεν είναι σε θέση να διασπάσουν τους χημικούς δεσμούς.
Τα τελευταία 100 χρόνια ο κόσμος μας έχει αλλάξει από ένα φυσικό ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον σε ένα πολύ μολυσμένο από ηλεκτρομαγνητικές συσκευές. Η τρέχουσα ανεξάρτητη έρευνα δείχνει οτι τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία αλληλεπιδρούν επικίνδυνα με τον εγκέφαλό μας και το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να είναι ο κύριος λόγος που το σώμα μας δεν αυτοθεραπεύεται πια όπως πρέπει.
Αυτές τις μέρες όλοι μας ζούμε σε μια εικονική θάλασσα τεχνητής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από την του ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου, την ακτινοβολία του WiFi, την ακτινοβολία  από τους υπολογιστές μας και άλλες ασύρματες συσκευές.
Είμαστε επίσης σε κίνδυνο από τους πύργους - κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αφού αυτοί οι πύργοι μας περιβάλλουν,  σχεδόν όπου και αν βρισκόμαστε. Μερικοί από εμάς είναι περισσότερο επιρρεπείς σε κινδύνους στην υγεία απο την ακτινοβολία των ηλεκτροφόρων καλωδίων, αν τυχαίνει να ζούμε κοντά τους.
Επιπλέον, υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας (EMFs) που μας περιβάλλουν συνεχώς μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι και όλων των συσκευών μας.

ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι όλη αυτή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ασφαλής για εμάς. Οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλώσει κυριολεκτικά μέσα σε αυτή και δεν μπορούν να θυμηθούν κάποια στιγμή που δεν περιβάλλονταν από αυτή. Την «αισθάνονται» ασφαλή. Δεν μπορούμε να δούμε την ακτινοβολία που βρίσκεται παντού, οπότε υποθέτουμε ότι όλα ειναι εντάξει.
Και εκτός αυτού, δεν υπάρχουν οι μελέτες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κινητά τηλέφωνα και τα WiFi είναι ασφαλή, ή τουλάχιστον οτι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δεν είναι ασφαλή;
Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν οι μελέτες αυτές. Ωστόσο, αν εντοπίσετε την πηγή χρηματοδότησης για τις περισσότερες από αυτές, θα διαπιστώσετε ότι οι εταιρείες που τις χρηματοδοτούν είναι οι ίδιες εταιρείες που παράγουν τα κινητά τηλέφωνα και τις ασύρματες συσκευές!
Και, πολύ σημαντικό, τώρα υπάρχει μια συντριπτική αφθονία ανεξάρτητων μελετών που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο κι έχουν οριστικά αποδείξει τη σύνδεση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με μια ευρεία ποικιλία αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και σοβαρών ασθενειών. 
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΑ EMFs ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣTHN ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ MARTIN L. PALL
Μέχρι το 2014, κανείς δεν ήταν σε θέση να αποδείξει σαφώς και οριστικά να εξηγήσει γιατί ή πώς η μή ιονίζουσα τεχνητή ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολία βλάπτει την υγεία, χωρίς να υπάρχουν θερμικές επιδράσεις.
Πρόσφατα, αυτό επιτεύχθηκε τελικά από τον Martin Pall, Ερευνητή και Ομότιμο Καθηγητή Βιοχημείας και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2013, περιέγραψε την ανακάλυψη του μηχανισμού σε κυτταρικό επίπεδο μέσω του οποίου η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί βιοεπιδράσεις και ασθένειες.
Σημείωσε ότι αν και τα κομμάτια σε αυτό το παζλ είχαν μελετηθεί από πολλούς ερευνητές, η λύση ήταν σε κοινή θέα για είκοσι χρόνια. Απλώς δεν είχε συνθέσει κάποιος όλα τα κομμάτια μαζί.
Μόλις πρόσφατα, ο Δρ Pall έδωσε μια διάλεξη για το θέμα αυτό στο Όσλο της Νορβηγίας, στην οποία επανεξέτασε την εκτεταμένη έρευνα που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες και δείχνει τη βλαβερή επίδραση της ακτινοβολίας μικροκυμάτων στον άνθρωπο σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά όρια ακτινοβολίας, μέσω της κυτταρικής διαδικασίας.
Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ
Ποιός ειναι λοιπόν ο βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί πώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δημιουργεί βιοεπιδράσεις; Πρόκειται για την διάσπαση των διαύλων ασβεστίου στα κύτταρα. Ένα κανάλι ασβεστίου είναι ένα μόριο που επιτρέπει ή αποτρέπει τη διέλευση ενός ιόντος ασβεστίου από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του κυττάρου. Μόλις εισχωρήσει στο εσωτερικό του κυττάρου, το ιόν ασβεστίου διεγείρει τη χημεία του κυττάρου ώστε να εκτελέσει λειτουργίες όπως η παραγωγή πρωτεΐνών, απελευθέρωση ορμονών, η συστολή των μυών, και το άναμμα των νευρώνων. Σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα χρησιμοποιεί τους διαύλους ασβεστίου ώστε να ανταποκριθεί στα βιολογικά σήματα.
Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι ότι ένα ιόν ασβεστίου είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά του, διότι είναι ηλεκτρικά φορτισμένο, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο το ίδιο όσο και το κανάλι του αντιδρούν στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Έτσι, αν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ανοίξει το κανάλι, ιόντα ασβεστίου πλημμυρίζουν το κύτταρο και να αρχίζουν να κάνουν ό, τι θέλουν.
Στη διάλεξή του, ο δρ Pall επανεξετάζει μελέτες που έδειξαν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκαλεί βιολογικές επιδράσεις που μπορούν να μπλοκαριστούν, χρησιμοποιώντας αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, φάρμακα που μπλοκάρουν τη δράση αυτού που είναι γνωστό ως «διαφορά δυναμικού διαύλων ασβεστίου» (VGCCs).
Αυτές οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι ηλεκτρομαγνητική έκθεση δρα εν μέρει αποπολώνοντας το ηλεκτρικό φορτίο κατά μήκος της μεμβράνης πλάσματος των κυττάρων και είναι αυτά τα αυξημένα επίπεδα ενδοκυτταρικού ασβεστίου που είναι υπεύθυνα για τη φυσιολογική αντίδραση στην ηλεκτρομαγνητική έκθεση.
Ο Δρ Pall σημειώνει ότι αυτοί οι βιολογικοί μηχανισμοί μπορούν να εξηγήσουν την αύξηση του αριθμού των «ανεξήγητων ασθενειών», όπως του αιφνίδιου καρδιακού θάνατου, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, την ινομυαλγία, το μετα-τραυματικού στρες, καθώς επίσης και αμέτρητα συμπτώματα υγείας.
Εξηγεί επίσης πώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να συνδέεται με καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του αιφνίδιου θανάτου από αρρυθμία, τη βλάβη στο αιματοεγκεφαλικό φραγμό, προκαλώντας κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές, προβλήματα στον ύπνο, καρκίνο, και πολλά άλλα.
Δυστυχώς η διάλεξή του δεν είναι μεταφρασμένη στα Ελληνικά ακόμα. 



Η ανακάλυψη του Martin Pall είναι σημαντική με δύο τρόπους:

1. Υπήρξαν πολλοί ισχυρισμοί ότι οι φυσιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής έκθεσης δεν μπορούν ενδεχομένως να υφίσταται επειδή δεν υπάρχει κανένας γνωστός πιθανός μηχανισμός δράσης της έκθεσης αυτής, που θα μπορούσενα παράγει τέτοια αποτελέσματα. Είναι σαφές ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι πλέον άνευ σημασίας.

Έτσι, η θεώρηση του Δρ Pall αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, υπό την έννοια ότι αλλάζει το όλο ζήτημα του κατά πόσον τα EMF μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν βιολογικές επιδράσεις. Αυτό ήταν ένα θέμα που, παρ' όλες τις ενδείξεις από ανεξάρτητες έρευνες, ήταν γεμάτο με σημαντική σύγχυση, που έδινε την ευκαιρία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, να κάνουν ανακοινώσεις ότι οι κίνδυνοι από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν είναι «αποδεδειγμένοι». Τώρα, ύστερα από την ανακάλυψη του Δρ Pall,  συγκεκριμένες, στοχευμένες ερωτήσεις μπορούν πλέον να τεθούν και να απαντηθούν πειραματικά.

2. Σε μελλοντικές μελέτες με στόχο την κατανόηση των μηχανισμών της έκθεσης σε EMF, οι επιστήμονες τώρα ξέρουν πού να κοιτάξουν.


ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (EMF)

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επιβαρύνει πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφοντας το σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ακτινοβολία διασπά τις έλικες του DNA, δημιουργεί ορμόνες του στρες, και προκαλεί κυτταρική δυσλειτουργία. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που βιώνουν οι άνθρωποι από την έκθεση σε αυτή ανάλογα με τις γενετικές ευπάθειες του κάθε οργανισμού.
Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Πονοκέφαλοι
  • Χρόνια κρυολογήματα και γρίπες
  • Πεπτικές διαταραχές
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Κατάθλιψη / Άγχος
  • Κούραση
  • Απώλεια μνήμης / εγκεφαλική ομίχλη
  • Ζάλη
Οι ερευνητικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν τελικά σε πιο σοβαρές διαταραχές και ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και ένας αριθμός άλλων νόσων ανοσολογικής ανεπάρκειας όπως η νόσος του Lyme ή η ινομυαλγία.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτό συμβαίνει επειδή το νευρικό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο ευάλωτα στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από ότι οι ενήλικες. Οι μελέτες για τα παιδιά και την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Υπάρχουν πολλοί εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και γιατροί που εκδίδουν προειδοποιήσεις ιδίως για τα παιδιά για την έκθεσή τους σε WiFi ακτινοβολία που αντιμετωπίζουν σήμερα στα σχολεία. Όλο και περισσότερα παιδιά αναφέρουν χρόνιους πονοκεφάλους, διαταραχές του πεπτικού συστήματος και διαταραχές του ύπνου που έχουν συνδεθεί με τα EMF. Οι επιστήμονες, επίσης, συνδέουν το ADHD, το άσθμα και τον αυτισμό με την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου