Google+ To Φανάρι : Δικαίωση της «δημοκρατίας»: Επιστρέφονται τα αναδρομικά χωρίς αίτηση. Εως το Πάσχα έτοιμη η σχετική εγκύκλιος!

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Δικαίωση της «δημοκρατίας»: Επιστρέφονται τα αναδρομικά χωρίς αίτηση. Εως το Πάσχα έτοιμη η σχετική εγκύκλιος!

Πριν από το Πάσχα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για τον τρόπο και τον χρόνο που θα δοθούν πίσω τα παράνομα παρακρατηθέντα • Υπολογίστε αν και τι δικαιούστε
Από τον Νάσο Χατζητσάκο
Με τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί πριν από το Πάσχα στη Βουλή, θα οριοθετηθούν ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής των αναδρομικών από τις παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ σε περισσότερους από 220.000 δικαιούχους επικουρικών....

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται την τροπολογία μέσω της οποίας όσοι δικαιούνται αναδρομικά εξαιτίας της λανθασμένης παρακράτησης θα δικαιωθούν συνολικά, χωρίς να υποβάλουν αίτηση. Τα αρμόδια στελέχη συγκεντρώνουν στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των επικουρικών συντάξεων από τις οποίες συνεχίστηκε, μετά τον επανυπολογισμό τους, να παρακρατείται μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο ποσό. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται οι απαραίτητες, τεχνικής φύσεως αλλαγές για να παρακρατείται στο ορθό ποσοστό της η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ μόνο από τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ φαίνεται ότι έχει παρακρατηθεί λανθασμένα σε περισσότερες από 220.000 επικουρικές. Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στους δικαιούχους κυμαίνεται από 53.000.000 έως 58.000.000 ευρώ. Από τα οριστικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να συγκεντρωθούν εντός των επόμενων ημερών, θα εξαρτηθούν: α) πότε θα σταματήσουν να παρακρατούνται οι -μεγαλύτερες από τα προβλεπόμενα- εισφορές και β) ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής των αναδρομικών.
Η -ορθή- αναπροσαρμογή της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ αναμένεται να γίνει από τον Ιούνιο και μετά, ενώ μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται για να αρχίσουν, ταυτόχρονα, να καταβάλλονται στους συνταξιούχους τα ποσά που παράνομα παρακρατήθηκαν. Το επικρατέστερο επί της παρούσης σενάριο αναφέρει ότι για χαμηλά ποσά η επιστροφή θα γίνει εφάπαξ, ενώ για όσους λάμβαναν μεγάλες επικουρικές -και δικαιούνται περισσότερα αναδρομικά- η καταβολή θα γίνει με δόσεις.
Οι επικείμενες εξαγγελίες για την επιστροφή της εισφοράς ΑΚΑΓΕ δεν αποκλείεται να αποτελέσουν την αρχή μιας σειράς φιλολαϊκών μέτρων, τα οποία θα διαμορφώσουν ένα νέο, μεταμνημονιακό «πακέτο Τσίπρα» εν όψει ΔΕΘ και, φυσικά, των εθνικών εκλογών που θα γίνουν, το αργότερο, το 2019.

Υπολογίστε αν και τι δικαιούστε
Η ειδική εισφορά (ΑΚΑΓΕ) καθιερώθηκε με τον νόμο 3986/2011. Η εν λόγω εισφορά πρέπει να υπολογίζεται επί του μεικτού ποσού της επικουρικής. Οι συνταξιούχοι, για να εξακριβώσουν εάν τους έχουν παρακρατηθεί παράνομα επιπλέον ποσά υπέρ ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές τους, πρέπει, καταρχάς, να δουν τα μηνιαία εκκαθαριστικά τους. Να ελέγξουν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν:
α) Εάν η εισφορά συνεχίζει να παρακρατείται παράνομα (αντί να μηδενιστεί) παρότι η επικουρική τους έχει μειωθεί κάτω από τα 300 ευρώ και
β) όσοι λαμβάνουν μεγαλύτερη επικουρική πρέπει να εξακριβώσουν εάν η παρακράτηση έχει μειωθεί ή έχει διατηρηθεί στο επίπεδο που ήταν πριν από το «κούρεμα» του 2016.
Παράδειγμα: Συνταξιούχος ο οποίος, μετά το «κούρεμα» του Ιουνίου 2016, είδε την επικουρική του να μειώνεται κάτω από τα 300 ευρώ.
Επί της συγκεκριμένης επικουρικής θα έπρεπε να είχε μηδενιστεί η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ. Εφόσον, όμως, συνεχίζει να παρακρατείται, τότε στον συνταξιούχο πρέπει να επιστραφούν όλες οι μηνιαίες παρακρατήσεις που έγιναν μετά τον επανυπολογισμό της επικουρικής του.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου