Google+ To Φανάρι : Αριστερά: Το θερμοκήπιο της εξουσίας - «Εδώ Πολυτεχνείο», εκεί... Μονακό!

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Αριστερά: Το θερμοκήπιο της εξουσίας - «Εδώ Πολυτεχνείο», εκεί... Μονακό!

Η Μαρία Δαμανάκη με την «καριέρα» στο ραδιόφωνο και τις... χρεοκοπίες, που βρήκε ακριβό καταφύγιο στην Κομισιόν
Μέρος 10ο
Κάποτε οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι ξελιγωμένοι μικροαστοί και οι φιλόδοξοι μεσοαστοί διάβαζαν στις κοσμικές στήλες πόσο ωραία περνούσαν οι βασιλείς και οι πλούσιοι. Τώρα οι βασιλείς δεν απασχολούν τα ΜΜΕ. Και να υπήρχε ο θεσμός της βασιλείας, πάλι θα έτρωγαν πόρτα οι γαλαζοαίματοι από τα ΜΜΕ, διότι τα ελέγχουν αριστεροί....
«δημοκρατίας» για την κυριαρχούσα Αριστερά, η Μαρία Δαμανάκη και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μάλιστα, αν το αφιέρωμα στην Αριστερά έπρεπε να συμπυκνωθεί σε ένα πρόσωπο, αυτό θα ήταν της Μαρίας Δαμανάκη. Είναι Ζυγός, 66 ετών, Κρητικιά. Γεννήθηκε στις 18/10/1952 στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης. Χωρισμένη, με τρία παιδιά. Δύο παιδιά έχει με τον σινεκριτικό Δημήτρη Δανίκα και ένα με τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη. Ειδικεύεται στο να φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλους κομβικής σημασίας, να ναυαγεί και να επιβιώνει. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Οταν έγινε η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου, ανέλαβε το μικρόφωνο στον ραδιοσταθμό των φοιτητών. Εκεί την έμαθε όλη η Ελλάδα, από την καλή. Από την ανάποδη έγινε γνωστή από τότε που αναλάμβανε να οδηγεί στη χρεοκοπία το ένα πολιτικό εγχείρημα μετά το άλλο. Βασικά επαγγέλλεται βουλευτιλίκι.
Και ο πλούτος και η πολιτική εξουσία είναι στα χέρια εμβληματικών προσωπικοτήτων αυτής της παράταξης. Σήμερα, στο αφιέρωμα της


Εξελέγη με το ΚΚΕ (ως εκλεκτότατη του καπετάν Γιώτη Φλωράκη το 1977, το 1981 και το 1985). Στη συνέχεια, με τον Συνασπισμό (Ιούνιος και Νοέμβριος 1989, 1990, 1996, 2000). Το 1991 έγινε πρόεδρος του ΣΥΝ και ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα και η πρώτη που κατόρθωσε να μην μπει αυτό το κόμμα στη Βουλή. Το 1993 ο ΣΥΝ πήρε 2,94% και βρέθηκε εκτός Βουλής. Αυτό η Ελλάδα το οφείλει στη Δαμανάκη.
Μετά ανέλαβε να κατατροπωθεί από τον Αβραμόπουλο για τη δημαρχία Αθηναίων στις δημοτικές του 1998. Τα κατάφερε. Πάτωσε. Πήρε λιγότερο από 17%.
Μετά ανακάλυψε τον Γιώργο Παπανδρέου και έγινε πασοκτζού. Κατέκτησε έδρα το 2004, το 2007 και το 2009. Κι ύστερα που η χώρα βάρεσε φαλιμέντο, εκείνη καβατζώθηκε στην Κομισιόν. Επίτροπος Ναυτιλίας και Αλιείας! Λούτσος, κοκοβιός, σκούνα και μαούνα. Οταν έφυγε από την Κομισιόν, πάλι δεν πήγε χαμένη. Η λάμψη της έφτασε μέχρι το Μονακό.

Διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του περιβαλλοντικού ιδρύματος «Πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ του Μονακό»! Αυτό το επίτευγμα πρέπει να είναι το πετράδι στο στέμμα κάθε συντεταγμένου αριστερού αγωνιστή, κάθε συνεπούς αγωνίστριας.
Τα... στρείδια
Το 2014 χρίστηκε επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος για τους Ωκεανούς του The Nature Conservancy (μια ΜΚΟ με έδρα στο Αρλινγκτον των ΗΠΑ, η οποία στο Επιχειρηματικό Συμβούλιό της έχει ως μέλη την BP America, τη Chevron, την Dow Chemical και τη Monsanto, την πολυεθνική των μεταλλαγμένων).

Τον Μάρτιο του 2015 έγραφε καμαρωτή στο facebook πώς πάλευε να σώσει τα… στρείδια των ΗΠΑ: «Μόλις επέστρεψα από το Galveston που βρίσκεται στο Τέξας. Πέρασα δύο μέρες με την ομάδα της Nature Conservancy, που δραστηριοποιείται στον Κόλπο του Μεξικού, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα της δράσης μας. Διαπίστωσα ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά στις παράκτιες περιοχές για την προστασία των ακτών με αποκατάσταση των αποικιών των στρειδιών».

Οι «χρυσοί» μισθοί της Ευρώπης
Εγραφε η εφημερίδα «Το ποντίκι» τον Νοέμβριο του 2016: «Από το 2014 έχουν αποχωρήσει 16 επίτροποι της Ε.Ε., εξακολουθούν, ωστόσο, να λαμβάνουν τους μισθούς τους, προκειμένου να μην... ενταχθούν σε κάποιον ανταγωνιστικό οργανισμό. Στη λίστα των 16 βρίσκεται το όνομα και της Μαρίας Δαμανάκη, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα “Die Zeit”».

Γ. Στουρνάρας: Από την ΚΝΕ, «στις υπηρεσίες» της Novartis

«Για παπούτσια, ρούχα, ακόμη και για σουβλάκι, ο πατέρας μου πάντα με πήγαινε να τα αγοράσουμε από μαγαζί που το είχαν αριστεροί. Οταν τον ρωτούσα γιατί, μου έλεγε ότι αυτοί το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» είπε σε συνέντευξή του το 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έμαθε από τον πατέρα του τη σημασία που έχει και το τελευταίο νόμισμα που πάει στα χέρια ομοϊδεατών. Αυτό το μάθημα ήταν και το βασικότερο που έχει περάσει: πού πρέπει να πηγαίνουν τα λεφτά.

Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Κατάγεται από τη Γλύφα της Φθιώτιδας και ο πατέρας του, Θανάσης Στουρνάρας, ήταν γραμματέας στο ΕΑΜ Φθιώτιδας και Εύβοιας. Το κεφάλαιο του πατέρα του, μάλλον, τον καθορίζει ακόμα, αφού έχει αντιφατικές εκτιμήσεις για αυτό. «Ο πατέρας μου δεν με παρότρυνε ποτέ να εμπλακώ ενεργά με τα πολιτικά. “Πρώτα τα μαθήματά σου και μετά τα υπόλοιπα” μου έλεγε. Ισως γι’ αυτό να μπήκα τόσο αργά στην ΚΝΕ, προς το τέλος του πανεπιστημίου».

Οι εαμίτικες καταβολές δεν τον εμπόδισαν (αντίθετα τον βοήθησαν) να σπουδάσει οικονομικά στην Αθήνα και να κάνει μεταπτυχιακά στην Οξφόρδη. Στην Αθήνα αρίστευσε ως φοιτητής του Γιάννου Παπαντωνίου και στην Οξφόρδη ως φίλος και συμφοιτητής του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο είχαν παρεξηγήσει για… δεξιό.

Στην Οξφόρδη γνώρισε και τη σύζυγό του Λίνα Νικολοπούλου. Παντρεύτηκαν στο ελληνικό προξενείο στο Λονδίνο το 1981, μόλις το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε τον πολιτικό γάμο την ίδια χρονιά.
Εχει δύο παιδιά, βίλα στη Σύρο, αλλά θεωρεί ότι... σαν τη Γλύφα δεν έχει. Εχει γίνει υπουργός Οικονομικών, κουμπάρος του Γιάννου, φίλος του Σημίτη και διέψευδε κάθε εμπλοκή του με τη Νovartis, αλλά μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένας από τους συμβασιούχους συμβούλους της.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου