Google+ To Φανάρι : Οι λύκοι που «έπαιξαν» με την τύχη της Ελλάδας

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Οι λύκοι που «έπαιξαν» με την τύχη της Ελλάδας

Κερδοσκόποι ελληνικής(;!) καταγωγής πόνταραν στο Grexit και πίεζαν τις μετοχές αγοράζοντας με... αέρα
Ρεπορτάζ Σταύρος Κ. Χαρίτος
Ελληνες golden boys είναι αυτοί που, μεταξύ άλλων, ποντάρουν στο Grexit κερδοσκοπώντας συστηματικά σε βάρος της χώρας, ακόμα και με δηλώσεις τους σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, εξαίροντας την πολιτική της Γερμανίας στην Ευρώπη! ...

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», ο Κύπριος Τέο Φάνος και ο Ελληνας Μάικλ Σακκάς εμφανίζονται ως οι βασικοί διαχειριστές κεφαλαίων στο λονδρέζικο fund Capeview Capital, τα αμοιβαία κεφάλαια του οποίου όμως υπάγονται στη νομική δικαιοδοσία των Νησιών Κέιμαν!

Εξι funds της εταιρίας, της οποίας προΐστανται οι κ. Φάνος και Σακκάς, πριν από τέσσερα χρόνια, όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης, «βομβάρδισαν» τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ελληνικής καταγωγής fund managers δήλωναν στο Bloomberg, την ίδια περίοδο που η εγχώρια κεφαλαιαγορά «βομβαρδιζόταν» και η αγωνία της κοινής γνώμης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας είχε κορυφωθεί, ότι «η Γερμανία έχει ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο για την Ευρώπη»! Είναι νωπό ακόμα στις μνήμες το «κρυφό» σχέδιο Σόιμπλε για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, συζήτηση η οποία είχε ξεκινήσει πριν από το μαρτυρικό καλοκαίρι του 2013...

Μόλις προ δεκαημέρου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι επιβάλλει πρόστιμο 154.000 ευρώ στα εν λόγω funds, που ελέγχονται από την Capeview Capital, για λόγους που συνδέονται καθαρά με την υποτιμητική κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο.


«Ψίχουλα»
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, το συγκεκριμένο πρόστιμο θεωρείται «ψίχουλα» μπροστά στα κέρδη που αποκόμισαν από το «διασαλεμένο» πτώμα της αγοράς και της οικονομίας.

Σε απλά ελληνικά, τα εν λόγω κατευθυνόμενα hedge funds, ακολουθώντας μια συνηθισμένη πρακτική και συνάμα αφορολόγητη, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που επικρατεί στα Νησιά Κέιμαν, ρευστοποιούσαν μετοχές που δεν είχαν, ποντάροντας ταυτόχρονα στην πτώση των μετοχών και του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου. Για την ιστορία και μόνο σημειώνουμε ότι από τότε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να «σέρνεται» σε επίπεδα που παραπέμπουν στην εποχή λίγο πριν από το δημοψήφισμα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το πρόστιμο θα σταλεί στην έδρα της Capeview Capital στο Λονδίνο ή στον φορολογικό παράδεισο των Νησιών Κέιμαν. Και βεβαίως, αν θα πληρωθεί...

Χρηματιστήριο: Τρελές πωλήσεις από Βερμούδες!
Οι επενδυτές από τις... Βερμούδες εμφανίζονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, ως οι μεγαλύτεροι πωλητές για τον Φεβρουάριο.

Τζίραραν στο Χρηματιστήριο 27.500.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 25.000.000 ευρώ αφορούσαν πωλήσεις! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάθε φορά «ψάχνεται» για την ποιότητα των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται είτε για funds που σορτάρουν ασυστόλως τις τραπεζικές μετοχές είτε για Ελληνες που έχουν ιδρύσει offshore εταιρίες στους φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής.

Κατά τα άλλα, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στο τέλος του Φεβρουαρίου -συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ- ανήλθε στο 59,2%, παρουσιάζοντας μείωση συγκριτικά με το ποσοστό του 60,0% που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Το «επίμαχο» 2013 η Capeview Capital είχε κέρδη σχεδόν 20.000.000 ευρώ!
Golden boys με όλη τη σημασία της λέξης οι κ. Τέο Φάνος και Μάικλ Σακκάς, ένωσαν τις δυνάμεις τους και «μανατζάρουν» την Capeview Capital από το κέντρο του Λονδίνου, και συγκεκριμένα από την πολυσύχναστη Μπέικερ Στριτ.

Ο κ. Φάνος «σόρταρε» μαζί με τους συνεργάτες του τη χώρα του άγνωστο με πόσα οφέλη για τον ισολογισμό του hedge fund που εκπροσωπεί. Αλλωστε, την επίμαχη περίοδο το 2013 τα καθαρά κέρδη του fund ανήλθαν στις 17.100.000 λίρες (κάτι λιγότερο από 20.000.000 ευρώ με σημερινές τιμές) και με έσοδα για κάθε μέλος της επενδυτικής επιτροπής του Capeview Capital άνω του 1.500.000 λιρών (περίπου 1.730.000 ευρώ), σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Πάντως, ο κ. Φάνος εμφανίζεται ως ένας από τους τρεις επικεφαλής στην επενδυτική στρατηγική της Capeview Capital.

Ασχολείται επαγγελματικά με τη διαχείριση κεφαλαίων από το 2001 και ταυτόχρονα είναι μέλος της Ενωσης Τραπεζιτών Λονδίνου. Εχει θητεύσει στη Lehman Brothers, η οποία το 2008, όπως είναι γνωστό, χρεοκόπησε παρασύροντας στη δίνη την αμερικανική οικονομία, εξάγοντας το πρόβλημα στην Ευρώπη και βεβαίως στη χώρα μας, με τις γνωστές συνέπειες μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος έχει περάσει και από την Deutsche Bank, η οποία την περασμένη δεκαετία είχε μεγάλη παρουσία στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο κ. Φάνος είναι κάτοχος MBA, έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο University College του Λονδίνου. Επίσης, ο Μάικλ Σακκάς άρχισε την καριέρα του ως αναλυτής αγορών στη Merrill Lynch το 2000 (η οποία, προκειμένου να διασωθεί το 2008, πέρασε με τη σειρά της στην Bank of America). Εχει περάσει από διάφορα funds, όπως το Park Town Asset Management, για να εμφανιστεί στη συνέχεια στην «ταυτότητα» του Capeview Capital.

Κατά τα άλλα, στο λονδρέζικο fund δουλεύουν πρώην στελέχη και διαχειριστές από την Bank of America Merrill Lynch, την JP Morgan, την Deutsche Bank και τη Citigroup.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου