Google+ To Φανάρι : Συναγερμός στην Αθήνα από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Συναγερμός στην Αθήνα από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Δείγμα των διαθέσεων Ερντογάν η παραβίαση των χωρικών υδάτων στα Ίμια από τουρκικά πολεμικά πλοία - Τώρα η προσοχή στρέφεται στο προσφυγικό, υπό το φόβο κατάρρευσης των συμφωνιών με τη γειτονική χώρα - Για «παραβίαση των συνόρων της Ευρώπης» έκανε λόγο ο Παυλόπουλος
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας.... μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου κατά του Ερντογάν, πυροδοτεί κατά τα φαινόμενα μία άνευ προηγουμένου αντίδραση της Άγκυρας, που θέτει σε συναγερμό την ελληνική κυβέρνηση για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Το σόου που έστησε το τουρκικό επιτελείο στα Ίμια, με την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι πιθανόν απλώς ένα δείγμα των διαθέσεων της τουρκικής πλευράς, μετά την δικαστική εξέλιξη στην Αθήνα, που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ανησυχία της κυβέρνηση επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει διαβήματα στις πρεσβείες των σημαντικών ξένων χωρών στη χώρα μας για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή στις  Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, για τυχόν νέες τουρκικές προκλήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τις τουρκικές αντιδράσεις, αν και περίμενε αυτές να ξεκινήσουν από το μέτωπο του προσφυγικού, μετά και τις απειλές που διατύπωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι η συμφωνία για τη διαχείριση του προβλήματος θα καταρρεύσει. Οι απειλές Ερντογάν ότι «θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες το Αιγαίο» ακούγονται έντονα στα αυτιά όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των Ευρωπαίων.

Προς το παρόν η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση και χωρίς διάθεση κλιμάκωσης, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθύνθηκε με αυστηρό τόνο στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια δηλώσεων στην πορτογαλική τηλεόραση APTP. «Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία».

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας από την πλευρά του αντέδρασε μάλλον ήπια το βράδυ της Κυριακής, δηλώνοντας από την Ξάνθη ότι «τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης».

Όπως σημείωσε «η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας» και πρόσθεσε ότι «η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν μας δόθηκε από κάποιους αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολλές θυσίες, διαχρονικά του ελληνικού λαού. Οι όποιες συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων». Ο κ. Βίτσας τόνισε ακόμη ότι «για την Ελλάδα αποτελεί δύναμη, οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί, η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τις άλλες χώρες και πάνω απ' όλα η πολιτική σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες αλλά για κάθε άνθρωπο».

Η ανησυχία στην Αθήνα πάντως είναι έκδηλη, αφού η υπόθεση των «8» μπορεί να λειτουργήσει σαν λάδι στη φωτιά του τουρκικού εθνικισμού, που ήδη χτυπάει κόκκινο εδώ και μεγάλο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία και την οργή της για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των «8», με κορυφαίο δείγμα την πολύ σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε τη χώρα μας για «υπόθαλψη εγκληματιών» και «τρομοκρατών» και τον Αρειο Πάγο, ενώ έκανε λόγο για μια απόφαση που «έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι τον εξαπάτησε!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου