Google+ To Φανάρι : Κόλαση στις κύριες συντάξεις!

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Κόλαση στις κύριες συντάξεις!

Εφαρμόζεται ο νόμος-έκτρωμα που ψήφισε ο Κατρούγκαλος!
Από τον Ιούνιο με τμηματικές κρατήσεις. 
Πλαφόν πλέον  τα 2.000 ευρώ μεικτά (για όλους) από τον Ιανουάριο
Διπλό «τσεκούρι» περιμένει 7.000 συνταξιούχους με ατομική κύρια σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ (μεικτά) αλλά και συνταξιούχους που λαμβάνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις, οι οποίες αθροιστικά ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ (καθαρά). Οι συντάξεις τους θα «κουρευτούν» αναδρομικά από ...
τον Ιούνιο του 2016 και δεν θα επανέλθουν νωρίτερα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 (στην καλύτερη περίπτωση), παρότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πλαφόν στα 2.304 ευρώ και μικρότερη περίοδο επιβολής του.

Από το συνολικό ποσό δεν εξαιρούνται επιδόματα, όπως εκείνα των τέκνων, του γάμου, της αναπηρίας, αλλά και το εξωιδρυματικό επίδομα, η ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ, η προσαύξηση των μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ κ.ά., αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το αμείλικτο πρόσωπο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Μάλιστα, επειδή η μείωση θα είναι αναδρομική, τα επιπλέον ποσά του τελευταίου επταμήνου (Ιούνιος - Δεκέμβριος 2016) θα παρακρατηθούν τμηματικά, αρχίζοντας από τον Ιανουάριο του 2017. Οι μηνιαίες δόσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% της ατομικής κύριας σύνταξης μετά τη μείωσή της.

Παράδειγμα
Στη σχετική εγκύκλιο τονίζεται πως από 1/6/2016 κόβονται τα επιπλέον ευρώ σε κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ και σε κάθε πολλαπλή σύνταξη που ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Διευκρινίζεται δε ότι το πλαφόν αθροίσματος συντάξεων υπολογίζεται, αφού πρώτα έχει επέλθει ο πρώτος «κόφτης» στις ατομικές συντάξεις ως τα 2.000 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος άνω των 60 ετών, με κύρια σύνταξη 2.465,67 ευρώ (το καθαρό προ φόρου ποσό ισούται με 1.913,24 ευρώ) θα περιοριστεί πλέον στα 2.000 ευρώ.
Στο ποσό των 2.000 ευρώ εφαρμόζονται οι κρατήσεις για Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (6%x2.000=120 ευρώ), καθώς και η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης [(2.000-120)x6%=112,80 ευρώ]. Ετσι το καθαρό προ φόρου ποσό ανέρχεται τελικά σε 2.000-120-112,80=1.767,20 ευρώ (μικρότερο των 1.913,24 ευρώ).

Σε περιπτώσεις που ο συνταξιούχος δικαιούται δύο ή περισσότερες συντάξεις από Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης το άθροισμα του καθαρού ποσού καθεμιάς εκ των συντάξεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει δύο συντάξεις, 1.767,20 ευρώ και 1.350 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου), παίρνει αθροιστικά 3.117,20 ευρώ, άρα υπερβαίνει το ανώτατο όριο των συντάξεων κατά 117,20 ευρώ. Επομένως, το σύνολο του καθαρού ποσού προ φόρου των δύο συντάξεων θα περιοριστεί στο ποσό των 3.000 ευρώ, με αναλογικό επιμερισμό του ποσού των 117,2 ευρώ σε αυτές. Ετσι η πρώτη σύνταξη θα μειωθεί κατά 66,44 ευρώ και η δεύτερη κατά 50,76 ευρώ.

Οι 10 επώδυνες ανατροπές που έρχονται τη νέα χρονιά
Δέκα επώδυνες νέες ανατροπές στις συντάξεις θα φέρει το 2017, όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε χθεσινή ανακοίνωσή του. Παρότι ήδη οι μισοί συνταξιούχοι συντηρούν τις οικογένειές τους με τις πενιχρές συντάξεις που λαμβάνουν και μολονότι ένας στους δύο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η κυβέρνηση προωθεί άλλον έναν γύρο περικοπών, που θα μετατρέψουν τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Ειδικότερα, το 2017 φέρνει:
1 Επανυπολογισμό 2.600.000 κύριων συντάξεων για να προκύψει η «προσωπική διαφορά», η οποία θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά.
2 Αύξηση του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών για το Δημόσιο στο 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.
3 Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ξεκινά με ελλείμματα-μαμούθ ύψους 2,9 δισ. ευρώ, που θα καλυφθούν με δανεικά από το ΑΚΑΓΕ και άλλες μειώσεις.
4 Αναμένεται νέο «κούρεμα» στους 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
5 Νέο κύμα μείωσης των επικουρικών συντάξεων, αφού πρέπει να εξοικονομηθεί κονδύλι ύψους 233.900.000 ευρώ.
6 Μείωση κατά 30% των νέων συντάξεων.

7 Εξοικονόμηση 58.700.000 ευρώ από τους νέους συνταξιούχους χηρείας.
8 «Κούρεμα» υψηλών συντάξεων, άνω των 2.000 ευρώ μεικτά για μία κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ αθροιστικά, για δύο ή περισσότερες.
9 Περικοπή 21% του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος των τραπεζοϋπαλλήλων.
10 «Νυστέρι» ύψους 500.000 ευρώ στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων.

Μ. Λαζαρίδης:Φορολόγησαν και τον καναπέ όπου καθόμαστε
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, με αφορμή την οικονομική πολιτική της.
«Να σας περιγράψω τι έρχεται το 2017» τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Ενας εργαζόμενος θα ξυπνήσει το πρωί να πάει στη δουλειά του. Θα πάει να αγοράσει καφέ και δεν θα μπορεί γιατί ο φόρος θα έχει αυξηθεί κατά 50%. Θα πάει να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητό του και ο φόρος θα έχει ανέβει από 4% έως και 24%. Το βράδυ θα γυρίσει σπίτι και το πετρέλαιο θέρμανσης θα έχει ακριβύνει κατά 9 λεπτά το λίτρο» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.
Και συμπλήρωσε: «Εχετε φορολογήσει και τον καναπέ όπου καθόμαστε. Αυτός που δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του πληρώνει φόρο για την τηλεόρασή του. Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης των φόρων, υπέρ της μείωσης των δαπανών και υπέρ των επενδύσεων».

Παραμένει το χάσμα για τα εργασιακά και τα πρόσθετα μέτρα

Οι συμπληγάδες των πρόσθετων μέτρων που ζητούν οι δανειστές για το 2019 και το 2020, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, και των επώδυνων αλλαγών στο εργασιακό πεδίο συνέθλιψαν τις ελπίδες της κυβέρνησης για τεχνική συμφωνία με τους δανειστές πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Η απαίτηση των Ευρωπαίων να συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου εκφράστηκε ευθέως προχθές από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχουν σχηματίσει στην πραγματικότητα ενιαίο μπλοκ απέναντι στην κυβέρνηση.

Η τελευταία εκδοχή του προσχεδίου συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση προβλέπει ρητά την υποχρέωση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ τη διετία 2019-2020, την ώρα που η ελληνική πλευρά έχει ήδη κάνει τεράστιες υποχωρήσεις και έχει αποδεχτεί το άγριο πετσόκομμα του επιδόματος θέρμανσης, την κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων και την επιβολή φόρου στις ολιγοήμερες ενοικιάσεις ακινήτων μέσω διαδικτύου (από πλατφόρμες όπως η Airbnb κ.λπ.) από το 2018, προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό του συγκεκριμένου έτους.

Η Αχτσιόγλου
Το μείζον πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, ακόμα και τα μέτρα αυτά δεν αρκούν και χρειάζονται πρόσθετα, ύψους 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,6 δισ. ευρώ), ή μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί ούτε στα εργασιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μετά τη συνάντησή της στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα και με άλλους αξιωματούχους, παραδέχτηκε ότι τα εργασιακά δεν μπορεί να λυθούν σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης «επειδή είναι βαθιά πολιτικό θέμα».
Οι πιστωτές δεν αποδέχονται σχεδόν καμία από τις κυβερνητικές προτάσεις (επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεκτασιμότητα κλαδικών συμβάσεων κ.λπ.) και επιμένουν να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, κάτι που αποτελούσε βασικό αίτημα του ΔΝΤ.
Μ. Ροζάκος
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου